Skip to content
Nærvær

Nærvær er en væren dybt inde i os, noget vi kan støtte os på, noget som giver os fasthed, næsten som en rygrad, og som giver os en rolig indstilling til livet. Hvem vil ikke gerne have ”rygrad” og handle ud fra en rolig afbalanceret tilstand? Det vil vi alle.

Derfor kan du ved blot at bruge lidt tid skabe et lille vibrerende fænomen inde i dig. Øve dig i at opbygge en kerne, hvorfra der udstråler ro og overblik, og hvortil du kan føre dine tanker og følelser til enhver tid.

Her er du aldrig alene!

 


Opmærksomhed, nærvær eller tilstedeværelse er kernen i rigtig mange østerlandske filosofier og tankesæt. Fra disse har vesten lånt mange begreber.

Det alle opfordres til er at være stille og opmærksomme. Mærke ind, mærke efter, give slip på alt og fornemme en stille strøm, som går igennem hele Universet.

”The Force”, som vi kender den fra Star Wars, dog ikke her fremhævet som bærebølge for lyssværdets hug, men som energi bag alt, som vi kan bruge på alle tidspunkter i vores liv, er en realitet – bare vi husker den! Der er tale om en stille strømme af samklang mellem alle levende væsener. En samklang som vi alle har brug for at øve os i at fornemme flere gange dagligt.

Bare et sekunds tanke som gentages og gentages om denne sammenhæng er nok til at ændre ens holdninger til mangt og meget. Til at skabe den føromtalte ”rygrad”.

Når ”Den stille strøm” bliver en følelsesmæssig oplevelse, så lyser livet med helt andre farver. Så bliver livsglæden mere boblende. Så er de mørke kroge i ens bevidsthed lidt mere oplyst.

De meget vise ved det godt og taler til os om at være dér hele tiden. Vi andre må bare træne og lægge os i selen for at forstå, at det måske ikke er så svært endda.

Fiskehistorien: ”En lille fisk svømmer hen til sin ældre og klogere fiskeven og siger:”Du taler hele tiden om vand. Jeg har ledt efter det alle vegne, og det findes ingen steder. Jeg har studeret skrifterne, praktiseret, mediteret over det, trænet flittigt i opmærksomhed, og jeg har truffet folk, som har kendt til vand – men det er smuttet for mig”

Den gamle vise fisk svarer: ”Ja, min ven. Som jeg siger til dig hele tiden, så svømmer du ikke alene i det i dette øjeblik, men du består også af det”.

Den lille fisk ryster på hovedet i frustration og svømmer væk, men den siger: ”Måske finder jeg det en dag”.

Når vi husker hinanden på, at alt består af stjernestof, og at vi hvert sekund gennemstrømmes af partikler og ikke mindst af bevidsthed, så kan vi nok nemmere visualisere denne ”stille strøm” – af holistiske videnskabsmænd kaldet det paragenetiske felt. At fokusere på det vil give os mere energi og huske os på, at ”strømmen” er bag hele vores skabelse af bevidsthed, krop og vores hverdags oplevelser.  

Samklangen mellem alt i Universet er vores største opdagelse næst efter forbavselsen over, at vi er en evig bevidsthed, der for øjeblikket bruger en krop.